Çay ve kahve lekesi çıkarmak için aşağıda birkaç etkili yöntemi bulabilirsiniz. Ancak, her zaman uygulamadan önce kumaşın türüne ve rengine uygun bir yöntem seçtiğinizden emin olun. Ayrıca, kumaşın etiket talimatlarına göz atın ve önceden küçük bir test yaparak renkte herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol edin. Leke çıkartma konusunda uzman temizlik hizmeti şirketi DuDu Group
Çay ve Kahve Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Çay ve kahve lekesi kıyafetlerden veya halıdan çıkarmak zor olabilir ama imkansız değildir. Bu içeceklerin her ikisi de kumaşları boyayabilen bitki bileşikleri olan tanenler içerir. Kremanın yağlı bileşenini veya diğer aroma verici maddeleri eklediğinizde leke daha da zorlaşır.
Kahve lekesinde asla doğal kalıp sabun veya granül gibi sabun tozları kullanmayın , çünkü sabun taneleri lekelerinin çıkarılmasını zorlaştırabilir. Bunun yerine çay ve kahve lekelerini kıyafetlerden ve halılardan çıkarmak için aşağıdaki adımları izleyin.
Ekipman / Araçlar
- Beyaz kağıt havlu veya bez
- Yumuşak kıllı fırça
- Yıkama kutusu (isteğe bağlı)
Malzemeler
- Leke çıkarıcı sıvı deterjan
- Oksijenli ağartıcı
- Leke çıkarıcı jel veya sprey
- Leke çıkarıcı kalem (isteğe bağlı)
Giysiden (Elbise) Çay & Kahve Lekesi Nasıl Çıkarılır?
1.Adım: Nemi Alın & Tampon Yapın.
Düz beyaz bir kağıt havlu veya bezle mümkün olduğunca fazla nemi alın.
2.Adım: Lekeyi Suyla Yıkayın
Lekeli bölgeyi sade soğuk suyla yıkayın. Mümkünse, lekeyi soğuk akan su musluğunun altına tutarak lekeyi yanlış taraftan yıkayın.
Alternatif olarak lekeyi soğuk suya batırılmış beyaz bir bezle süngerleyin. Eğer renk kalırsa leke çıkarıcı kalem kullanabilirsiniz.
3.Adım: Sıvı Deterjanla Ön Uygulama
Leke çıkarıcı gibi bir miktar ağır işe uygun sıvı deterjanla işlemden geçirin veya leke çıkarıcı sprey veya jel kullanın .
Leke çıkarıcıyı parmaklarınızla veya yumuşak kıllı bir fırçayla kumaşa nazikçe uygulayın ve yıkamadan önce en az 10 dakika etki etmesini bekleyin.
Dökülen kahvenin krema veya başka tatlandırıcılar içermesi durumunda bu adım kritik öneme sahiptir.
4.Adım: Belirtildiği Gibi Yıkayın
Leke başarılı bir şekilde çıkarıldıktan sonra, giysiyi yıkama talimatlarına uygun olarak iyi bir deterjan ve kumaş için önerilen en uygun su derecesini kullanarak yıkayın.
5.Adım: İnatçı Lekeleri Oksijenli Ağartıcıya batırın
Ilık su ve oksijenli ağartıcıdan oluşan bir çözeltiyi karıştırın.
Lekeli giysileri tamamen suya batırın ve en az dört saat veya gece boyunca suda kalmalarını sağlayın.
Her zamanki gibi yıkayın.
Halıdan Çay & Kahve Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Halınız beyaz olsa bile çay ve kahve lekelerini çıkarmanın birkaç yolu vardır. Herhangi bir yöntem denemeden önce öncelikle halınızın gizli bir bölgesinde yöntemi deneyin. Halınızda kullanmak güvenliyse, kahve veya çay sıvısının mümkün olduğu kadar fazlasını beyaz bir bez veya kağıt havluyla kurulayın. Halıdan malzemeye artık nem aktarılmayana kadar kurutmaya devam edin. Daha sonra istediğiniz yönteme geçin.
Halılar için önerilen temizleme solüsyonları ve teknikleri, döşemelerdeki kahve lekeleri için de kullanılabilir. Kumaşı temizleme solüsyonu veya suyla ıslatmamaya dikkat edin çünkü minderlerdeki aşırı nem küf sorunlarına neden olabilir.
1.Aşama:
- 2 çay kaşığı bulaşık deterjanı ile 2 bardak ılık suyla karıştırın. Temiz beyaz bir bezi, süngeri veya yumuşak kıllı fırçayı solüsyona batırın.
- Lekenin yayılmasını önlemek için lekenin dış kenarından merkeze doğru çalışarak temizleme solüsyonunu lekenin içine uygulayın.
- Solüsyonu emmek için kuru bir bezle kurulayın. Leke aktarılırken bezin temiz bir alanına doğru hareket etmeye devam edin.
- Lekeyi “durulamak” için temiz bir bezi sade suya batırın. Bu özellikle önemlidir çünkü halının üzerinde kalan sabunlu kalıntı daha fazla kiri çekecektir.
- Lekenin doğrudan ısıdan uzakta, havayla kurumasına izin verin.
- Halı liflerini kaldırmak için vakumlayın.
2.Aşama:
- İnatçı veya eski bir lekeyi tedavi etmek için oksijenli ağartıcı ve soğuk sudan oluşan bir solüsyonu paket talimatlarını takip ederek karıştırın.
- Temiz bir bezi solüsyona batırın ve lekenin dış kenarından merkeze doğru çalışarak solüsyonu halıya uygulayın. Aşırı ıslatmayın.
- Kuru bir bezle silmeden önce çözeltinin leke üzerinde en az 30 dakika kalmasına izin verin.
- Tamamen havayla kurutun.
- Mümkünse vakumlayın.