Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Mürekkep lekesi çıkarmak zorlu olabilir, ancak hemen müdahale edildiğinde ve en uygun doğru yöntemler kullanıldığında başarılı olabilirsiniz. Tükenmez kalem mürekkebi lekesi giysilerden çıkarmak bazen zorlu olabilir, ancak aşağıda bahsedilen yöntemleri kullanarak başarılı olabilirsiniz. Lekenin türüne ve kumaşın cinsine göre leke çıkarmada uygulanacak yöntem önemlidir. Leke çıkartma konusunda uzman temizlik hizmeti şirketi DuDu Group

Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Mürekkep lekesi için kumaşın türüne göre farklı temizleme yöntemleri uygulamak gerektirir; bu nedenle tükenmez kalem, keçeli kalem veya kalıcı kalem mürekkebini çıkarmaya çalışmanıza bağlı olarak en uygun şekilde nasıl çıkarılır? konusunda kılavuz niteliğinde yazımızdan faydalanabilirsiniz. Bu yöntemlerin tümü yalnızca yıkanabilir kumaşlar üzerinde kullanılmalı ve herhangi bir hasara yol açmayacağından emin olmak için öncelikle giysinizin küçük, gizli bir köşesinde deneme yapılarak test edilmelidir.

Önerilen yöntemlerimizden ikisinde ana madde olarak tuvalet ispirtosu kullanılıyor. Yanıcı olduğundan her zaman açık alevden uzakta kullanın ve mürekkep lekesini alkolle temizledikten sonra tüm giysilerinizi iyice yıkayın. Asla evde sadece kuru temizleme yapılan giysilerdeki mürekkep lekelerini çıkarmaya çalışmayın.

Tükenmez Kalem Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Yeni bir tükenmez kaleme ait mürekkep, pamuklu bluzlar ve denim kot pantolonlar gibi yıkanabilir giysilerden çıkarılması en kolay mürekkep türüdür. Her lekede olduğu gibi, lekeye ne kadar çabuk ulaşırsanız, çıkarılması da o kadar kolay olur.

Tükenmez kalem mürekkebi lekesi çıkarmak için ihtiyacınız malzemeler:

  • Kağıt havlu
  • Etil alkol
  • Damlalık
  • Yıkama öncesi leke çıkarıcı
  1. Lekeyi alkolle yıkayın. Küçük bir lekeyse, lekenin altına bir kağıt havlu koyun ve damlalık kullanarak lekenin üzerine etil alkol uygulayın. Daha büyük bir leke için etil alkolü küçük bir tabağa dökün, lekeli alanı suya batırın ve 15 dakika bekletin.
  2. Lekeyi temiz bir kağıt havluyla kurulayın. Kağıt havluyu alkol uyguladığınız bölgeye baskı uygulayarak içerideki mürekkebi almasını bekleyin.
  3. Durulayın ve ön yıkama leke çıkarıcı uygulayın. Soğuk su altında durulayın, yıkama öncesi leke çıkarıcı uygulayın ve bekletip sonrasında en uygun olan programda yıkatın.
  4. Mürekkep lekesinin tamamen çıktığından emin olun. Leke hâlâ oradaysa yukarıdaki adımları bir kez daha veya mürekkep bitene kadar tekrarlayın. Ürünü ancak mürekkep tamamen bittikten sonra kurutucuya atın. Leke çıkana kadar sıcak su ile teması ettirmeyin.

Keçeli Kalem Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Keçe uçlu mürekkebi çıkarmak biraz daha zaman alıcıdır ancak bu yazımızdaki kılavuzu takip ettiğiniz sürece imkansız değildir.

Keçeli kalem mürekkebi lekesi çıkarmak için ihtiyacınız malzemeler:

  • Kağıt havlu
  • Amonyak veya etil alkol
  • Yıkama öncesi leke çıkarıcı
  1. Lekeyi alkolle yıkayın. Küçük bir lekeyse, lekenin altına bir kağıt havlu koyun ve damlalık kullanarak lekenin üzerine etil alkol uygulayın. Daha büyük bir leke için etil alkolü küçük bir tabağa dökün, lekeli alanı suya batırın ve 15 dakika bekletin.
  2. Lekeyi temiz bir kağıt havluyla kurulayın. Kağıt havluyu alkol uyguladığınız bölgeye baskı uygulayarak içerideki mürekkebi almasını bekleyin.
  3. Giysiyi sıcak su, ağartıcı içermeyen çamaşır deterjanı ve amonyak karışımına batırın. Bir leğeni sıcak suyla doldurun ve içine Laboratuvarımızda test ettiğimiz deterjanlardan birine benzer, ağartıcı içermeyen, sıvı bir çamaşır deterjanı dökün. Bir bluzu elde yıkamak için kullanacağınız miktar artı birkaç damla amonyak yeterli olacaktır. Çözeltiyi karıştırın ve giysiyi suya batırın. Lekeyi parmaklarınızla ovalayın ve 30 dakika ila bir saat kadar bekletin. İnatçı lekelerin gece boyunca ıslanmasına izin verin ve ara sıra ovalayın. Bunu kolaylaştırmak için yeni bir solüsyon karıştırın veya biraz daha amonyak ekleyin.
  4. Giysiyi her zamanki gibi durulayın ve yıkayın. Leke gittiğinde veya mümkün olduğu kadar hafiflediğinde, giysiyi durulayın, biraz daha sıvı çamaşır deterjanı ile ovalayın ve her zamanki gibi yıkayın. Her lekede olduğu gibi, lekenin tamamen çıktığından emin olana kadar giysiyi havayla kurutun. Sıcak bir kurutucuya koymak lekeyi sabitler ve çıkarılmasını zorlaştırır.

Mürekkep Lekesi Çıkarma Yöntemleri

Kullanacağınız yöntemleri uygulamadan önce, kumaşın türünü kontrol edin ve etiket talimatlarına uyun. Aşağıdaki yöntemler genel olarak kullanılan yöntemlerdir, ancak her kumaş farklı tepki verebilir. Eğerki mürekkep lekesi taze yani ıslak durumda ise soguk su ile müdehale etmeden önce mürekkep olan bölgeye emici özelliği olan katkı maddeleri ile tampon yapabilirsiniz. Örneğin; en kolay ulaşılabilir olan madde ise tuz, bu tarz kristalize özelliğe sahip ürünler kumaşın üzerinde bir müddet bekletildiğinde fazla mürekkebi kumaşın üzerinden alacaktır.

  1. Hemen Temas Sonrası Islatma:
    • Mürekkep lekesi oluştuğunda, hemen lekeli bölgeyi soğuk su altında ıslatın. Bu, mürekkebin kumaşa nüfuz etmesini engelleyebilir.
  2. Alkol veya Oda Sıcaklığındaki Su ile Temizleme:
    • Pamuklu bir bez veya pamuklu bir pedi alkol veya oda sıcaklığındaki su içine batırın. Ardından, lekeli bölgeyi silerek mürekkep lekesini çıkarmaya çalışın. İlk önce küçük bir test yaparak kumaşın rengine zarar gelip gelmediğini kontrol edin.
  3. Saç Spreyi:
    • Saç spreyi içindeki alkol, mürekkep lekesini çıkarmak için etkili olabilir. Saç spreyini lekeli bölgeye püskürtün, birkaç dakika bekleyin ve ardından nemli bir bez veya pamuklu ped ile silin.
  4. Süt:
    • Mürekkep lekesini süt içinde bekletmek, bazı durumlarda etkili olabilir. Lekeli bölgeyi süt içine batırın ve bir süre bekledikten sonra yıkayın.
  5. Sirke ve Mısır Nişastası Karışımı:
    • 1 tatlı kaşığı sirke ile 2 tatlı kaşığı mısır nişastasını karıştırarak bir macun elde edin. Bu karışımı lekeli bölgeye uygulayın, kurumasını bekleyin ve sonra fırça veya bezle temizleyin.
  6. Limon Suyu ve Tuz Karışımı:
    • Lekeli bölgeye taze sıkılmış limon suyu ve tuz karışımı uygulayın. Hafifçe ovalayın ve ardından soğuk su ile durulayın.
  7. Ticari Lekeleri Çıkarıcı Ürünler:
    • Çeşitli markaların mürekkep lekesi çıkarıcı ürünleri kullanılabilir. Ancak, bu ürünleri kullanmadan önce etiket talimatlarına dikkat edin.
  8. Profesyonel Yardım:
    • Lekenin çıkmadığı durumlarda veya hassas kumaşlarda, profesyonel bir temizlik servisinden yardım alabilirsiniz.

Her zaman, lekeyi çıkarmadan önce, kumaşın türünü ve temizlik ürünlerinin uygunluğunu kontrol etmek önemlidir.

Etil alkol kullanmak kıyafete zarar verir mi?

Unutulmamalı ki, lekeyi çıkarmadan önce, kumaşın türünü ve temizlik ürünlerinin uygunluğunu kontrol etmek önemlidir. Ve küçük bir kısmında uygulama yapılarak test edilmelidir. Az miktarda uygulanacak olan alkol kumaşa zarar vermeyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir